ANGOL TANFOLYAM

Hogyan tehetjük a tanfolyamot hatékony oktatási eszközzé?

Miért nem hatékony a tanfolyam?

Azok számára, akik nem szeretnek egyedül az angoltanárral tanulni hanem inkább másokkal együtt, a kis csoportos angol tanfolyam a bevált módszer. 
Kis csoportos angol tanfolyamot 2-3, vagy 4 főnek tartok egyszerre.
Egy angol tanfolyam csak akkor lehet sikeres, ha a tanfolyamon tanulók tudásszintje közel hasonló.
Sok nyelviskola vagy angoltanár elköveti azt a hibát, hogy egy-egy kezdő tanulót haladóbb csoportba tesz be mondván, hogy a tanuló majd felzárkózik.
Ez szinte sohasem következik be, hiszen a tanuló tudása hiányos és pont az a tudás hiányzik, aminek a birtokában fel tudna zárkózni a haladóbb csoporthoz de arról azon a tanfolyamon már nem beszélnek mert az már egy korábbi anyag volt. 
Ilyenkor az a megoldás, hogy egy jó szakember tisztázza a tanulóval a hiányosságokat és begyakoroltatja azok alkalmazását. Így így a tanuló már mindent ért és tud alkalmazni és akkor készen áll arra, hogy a haladó csoport munkájában is részt vegyen. 
Ehelyett a kezdő tanuló nem a saját tudásszintjének megfelelő anyaggal foglalkozik az órán, hanem egy magasabb szintű anyagot kénytelen tanulni.
Emiatt a fontos alapok, amelyek elengedhetetlenek az angol nyelv megértéséhez teljesen kimaradnak a tudásából. 
Az alapok pontos ismeretének és értésének a hiányában a tanuló nem tudja átlátni a magasabb szintű ismereteket, így a folyamatos meg nem értés és sikertelenség feladáshoz vezet. 
Az esetek többségében az ilyen tanulók kiesnek a csoportból és újra kezdő válik belőlük és amennyiben ez így megy tovább a következő tanfolyamon is, akkor a tanuló elkönyveli magában, hogy „én újra kezdő vagyok”.
 Valójában, az angoltanár felelőssége, az hogy minden tanuló a tudásának megfelelő szintű csoportba kerüljön és a tudásának megfelelő szintű képzésben részesüljön.
  Így jelentős mértékben kiküszöbölhető az eredménytelenség az angol órákon.
Az előbb említett jelenség, amit átugrott grádiensnek nevezünk, nem csak akkor következik be, amikor egy kezdő tanuló haladóbb csoportba kerül be, hanem szinte minden tanfolyamon a legtöbb tanuló meg nem értési problémákkal küzd.
Ha a tanfolyam megszokott menete során a tanuló nem kap minden feltett és fel nem tett kérdésére pontos választ az angoltanártól, akkor tudásában fehérfoltok, meg nem értések keletkeznek. 
Ha idő elteltével ezek elsokasodnak zavartsági állapot lép fel és a tanulónak elmegy a kedve a tanulástól. 
Ha az angoltanár nem ellenőrzi a tanulók tudását folyamatosan és nem fedezi fel a meg nem értést, akkor könnyen elvesztheti a tanítványait, mivel azok az angol nyelv feladására kényszerülnek a sikertelenség hatására.